Näin voit varautua mahdollisiin talven sähkökatkoihin

Tulevana talvena voi olla odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja mahdollisesta valtakunnallisesta sähköpulasta johtuen. Sähköt saattavat katketa erityisesti kylminä tuulettomina päivinä aamuisin klo 8–10 ja alkuiltaisin klo 16–20. Katkot kestävät arviolta pari tuntia kerrallaan. Tieto oman asuinalueen sähkökatkosta ei välttämättä tavoita kaikkia asukkaita ennakkoon, joten katkoihin suositellaan varautumaan hyvissä ajoin. Sähkökatkon aikaan on suositeltavaa pysyä kotona.

Nikkarinkruunu suosittelee asukkaita osallistumaan energiansäästötalkoisiin. Sähkönkulutusta vähentämällä on mahdollista välttää tai vähintäänkin minimoida, tulevan talven sähkökatkokset.

Parin tunnin sähkökatkon aikana kerrostaloasunnon kodin sähkölaitteet, valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto taukoavat. Asunnon sisäilma saattaa tuntua hetken aikaa tunkkaiselta. Valot pimenevät, mutta asunto ei kuitenkaan kylmene merkittävästi tai ruoka ei pilaannu.

Lämmintä vettä ei välttämättä ole sähkökatkon aikana saatavilla ja vedenpaine saattaa laskea huomattavasti. Katkon aikana veden kulutusta tulee välttää. Keittiön ja kylpyhuoneen vesihanojen sekä viemärin käyttöä, kuten suihkussa käyntiä, astian- ja pyykinpesua sekä wc:n käyttöä tai ainakaan sen vetämistä ei suositella sähkökatkon aikana.

Ruuanlaitto vaikeutuu hetkellisesti, kun uuni, liesi ja mikro eivät katkon aikana toimi. Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua.

Myös tietokone, radio ja televisio ovat poissa käytöstä. Matkapuhelinliikenteen sen sijaan pitäisi pääsääntöisesti toimia. Puhelin ja varavirtalähde kannattaa pitää ladattuina.

Sähkökatkon varalta kotona olisi hyvä olla:

  • lämmintä vaatetusta
  • pullovettä
  • paristokäyttöinen radio ja taskulamppu sekä paristoja
  • varavirtalaite puhelimen lataamiseen ilman verkkovirtaa
  • pieni summa rahaa käteisenä
  • hyvin säilyvää ruokaa (säilykkeitä ja kuivamuonaa)

Katkon aikana tulisi huolehtia, että naapurissa asuvat vanhukset ja yksinasuvat pärjäävät sähkökatkon yli. Lisäksi on syytä varmistaa, ettei hissiin ole juuttunut ketään apua tarvitsevaa eikä kukaan ole jäänyt ulos palelemaan. Naapureita tulee auttaa mahdollisuuksien mukaan ja kutsua tarvittaessa lisäapua paikalle.

Lue lisää: https://www.isannointiliitto.fi/medialle/miten-varautua-sahkokatkoihin/

Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu