Usein kysyttyjä kysymyksiä


Asunnon hakeminen

Minulla on voimassa oleva hakemus, miksi en ole saanut tarjousta?

Nikkarinkruunun asukasvalintatiimi käsittelee asuntohakemukset ja tarjoaa tarveharkinnan mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä hakijalle voimassa olevan asuntohakemuksen perusteella vapaana olevaa tai vapautuvaa vuokra-asuntoa. Asukasvalintaa ja hakijalle tarjottavaa asuntovalintaa ohjaavat ARA:n asukasvalintaohjeet sekä Kelan asettamat perustoimeentulotuessa hyväksyttävät asumismenot.

Etusijalla ovat esimerkiksi paikkakuntalaiset, jotka ovat asunnottomuusuhan alla, kuten avioeron vuoksi asuntoa etsivät tai nykyisen asunnon tulevan remontin vuoksi nykyisestä asunnosta irtisanotut hakijat. Ulkopaikkakuntalaisista etusijalla ovat hakijat, joilla työ- tai opiskelupaikka on jo Keravalla, mutta nykyiseltä paikkakunnalta matka olisi kohtuuttoman pitkä.

Asukasvalintatiimi on yhteydessä, mikäli meillä on tarjota sinulle hakemustasi vastaava asunto. Hakemukset ovat voimassa 3 kuukautta ja hakemuksen voi uudistaa esimerkiksi asiakaspalvelumme kautta tai tekemällä uuden asuntohakemuksen.

Sisäinen vaihtohakemus

Vaihtohakemuksen voit jättää, kun olet asunut nykyisessä Nikkarinkruunun asunnossasi vähintään vuoden yhtäjaksoisesti. Nykyisen asunnon vuokrien tulee olla ajan tasalla ja nykyisessä asunnossa tehdään ennakkotarkastus Nikkarinkruunun toimesta ennen uuden asunnon tarjoamista.

Asukasvalinnat Kiinteistö Oy Nikkarinkruunun vuokra-asuntoihin suoritetaan ARA:n asukasvalintaohjeiden perusteella tarveharkinnan mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä.

Minulla on omistusasunto, voinko silti hakea Nikkarinkruunulta vuokra-asuntoa?

Suurimpaa osaa kiinteistöistöjämme koskee ARA:n varallisuusrajat. Mikäli hakijatalouden varallisuus ylittää rajat, emme voi tarjota asuntoa, vaan hakijan tulee hakea asuntoa vapailta asuntomarkkinoilta.

Minulla on maksuhäiriömerkintä, voinko silti saada asunnon?

Tarkastamme jokaisen täysi-ikäisen luottotiedot. Maksuhäiriömerkinnät eivät ole este asunnon tarjoamiselle.

Minulla on vuokravelkaa, voinko silti saada asunnon?

Lähtökohtaisesti hoitamaton vuokravelka on este asunnon tarjoamiselle. Voit kuitenkin tehdä meille asuntohakemuksen. Käsittelemme kaikki hakemukset.

Asuminen

Mistä asioista olen yhteydessä huoltoyhtiöön?

Tee vikailmoitus suoraan huoltoyhtiöön esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • jos vuokranantajan vastuulle kuuluva laite, kuten jääkaappi tai liesi ei toimi
  • jos huomaat pienenkin vesivuodon (hana, putki, WC-istuin, patteri)
  • unohdit avaimen kotiin ja tarvitset ovenavausta

Naapuri aiheuttaa häiriöitä, miten minun pitäisi toimia?

Jos joku asukkaista käyttäytyy jatkuvasti häiritsevästi, voit ensin selvitellä asiaa juttelemalla naapureiden kesken kasvotusten. Häiriön aiheuttaja ei välttämättä ymmärrä aiheuttavansa häiriötä ja voi tiedon saatuaan muuttaa toimintaansa.

Tavanomaiset arjen äänet kuuluvat kerros- ja rivitaloasumiseen, mm. lapsen itku tai vuorotyöläisen suihkussa käynti hiljaisuuden aikana ovat normaaleja elämisen ääniä. Kohtuuton häiriö on esimerkiksi pitkäkestoinen ja kova melu päivisin tai meteliä hiljaisuuden aikaan.

Asuinhuoneiston vuokralaki määrittelee erilaiset toimet, joita vuokranantaja voi käyttää häiriöihin puuttumiseen. Ilmoitus asumishäiriöstä tulee aina tehdä kirjallisesti. Nikkarinkruunu ei anna ilmoittajan tietoja ilmoituksen kohteena olevalle asukkaalle, eikä myöskään voi kertoa ilmoittajalle, mitä toimenpiteitä asialle on tehty.

Mikäli asia täyttää rikoksen tunnusmerkit, tulisi ensisijaisesti olla yhteydessä poliisiin. Häiritsevän elämän tulkintakysymyksissä ei kannata soittaa poliisille. Isännöintiin voi olla yhteydessä, jos voidaan puhua häiritsevästä elämästä, mutta uhkaa tai vaaraa ei ole.

Saanko jälleenvuokrata asuntoni?

Jälleenvuokraus on sallittua ainoastaan vuokranantajan luvalla. Voit periä asunnosta korkeintaan sen vuokran, mitä itse maksat. Huomioi, että sinä olet edelleen vuokravastuussa Nikkarinkruunulle ja olet vastuussa asunnon kunnosta myös jälleenvuokrauksen ajan.

Saanko ottaa asuntooni alivuokralaisen?

Asunnosta saa alivuokrata enintään puolet ilman vuokranantajan erillistä lupaa. Voit periä asunnosta korkeintaan sitä neliövuokraa, mitä itse maksat. Muista ilmoittaa ajankohtaiset asukastiedot Nikkarinkruunuun. Huomioi, että sinä olet edelleen vuokravastuussa Nikkarinkruunulle ja olet vastuussa koko asunnon kunnosta myös alivuokrauksen ajan.

Saanko ottaa lemmikin asuntoon?

Toivotamme myös kotieläimet tervetulleiksi asumaan lähes kaikkiin Nikkarinkruunun kohteisiin. Lemmikkieläimet eivät saa kuitenkaan aiheuttaa häiriötä muille asukkaille. Esimerkiksi useita tunteja haukkuva koira ei ole normaalin asumisen ääniä edes päiväsaikaan. Vuokralaisena vastaat myös kotieläinten aiheuttamista kulumista kuten esimerkiksi raapimisjäljistä. Koiria tai muita lemmikkejä ei saa päästää tarpeilleen piha-alueelle, mahdolliset jätökset on kerättävä asianmukaisesti.

Vuokranmaksu

Mistä voin seurata vuokranmaksutietojani?

Asukassivuilta pääset seuraamaan vuokranmaksutietoja. Huomioi, että maksut kirjautuvat järjestelmään 1-2 pankkipäivässä, joten esimerkiksi perjantaina illalla maksettu suoritus näkyy todennäköisesti vasta tiistaina. Muista käyttää saamasi laskun viitenumeroa!

Minulle tulee palkka kuun 15. päivä. Voinko maksaa vuokran myöhässä?

Vuokra pitää maksaa ajallaan. Rahana suoritettava vuokra on maksettava viimeistään toisena päivänä vuokranmaksukauden alusta lukien. Toistuva ja merkittävä vuokranmaksun viivästyminen oikeuttaa vuokranantajaa irtisanomaan vuokrasopimuksen.

Voiko vuokran eräpäivää siirtää?

Eräpäivää ei ole mahdollista siirtää.

Minulle on kertynyt vuokravelkaa, mitä siitä voi seurata?

Ota yhteyttä asumisneuvojaan asian selvittämiseksi. Myöhässä maksetut vuokrat ja muut maksut kerryttävät viivästyskorkoa. Viivästyskorkolasku lähetetään marraskuussa kaikille asukkaille, joille korkoa on kertynyt yli 5 €.

Vuokravelka voi johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen tai irtisanomiseen. Kahden kuukauden vuokran tai kolmen omavastuuosuuden maksamatta jättäminen oikeuttaa vuokranantajan purkamaan vuokrasopimuksen. (Asuinhuoneiston vuokralaki 61 §) Toistuvat maksuviivästykset oikeuttavat sopimuksen irtisanomiseen.

Voinko saada vuokran omavastuuosuudesta erillisen laskun?

Asumistuki tulee ohjata suoraan vuokranantajalle. Emme voi lähettää uutta laskua vuokran omavastuuosuudesta, vaan asukas vähentää tuen osuuden kokonaisvuokrasta ja maksaa erotuksen samalla maksutiedoilla.

Miksi sain maksukehotuksen, vaikka olen maksanut tämän kuukauden vuokran?

Silloin sinulla on jäänyt joku aikaisempi maksu hoitamatta. Suoritukset kirjautuvat aina vanhimpaan velkaan ja siksi maksuerittelyn takana on erittely ei aina kerro kokonaistilannetta. Jos et tiedä mistä velka johtuu, ole yhteydessä asumisneuvojaan tai laita sähköpostia nkrvuokravalvonta@kerava.fi .

Maksujen kirjautuminen järjestelmään kestää 1-2 pankkipäivää. Jos olet maksanut vuokran vasta maksukehotusten lähetyspäivänä tai sitä edellisenä päivänä, suoritus ei ole ollut vielä kirjautunut ennen maksukehotusten lähettämistä.

Avaimet

Avaimeni unohtui kotiin, mihin olen yhteydessä?

Soita huoltoyhtiöön, niin huolto tulee avaamaan sinulle oven. Huoltoyhtiö laskuttaa asukasta oven avauksista oman hinnastonsa mukaan.

Avaimeni katosi, mihin olen yhteydessä?

Jos sinulta on kadonnut avain, ilmoita asiasta Nikkarinkruunun asiakaspalveluun. Välitämme tiedon Keravan Lukkoon. Ota sen jälkeen itse yhteys Keravan Lukkoon (Seunalantie 14). He voivat joko tilata sinulle uuden avaimen kadonneen tilalle tai korvata kadonneen iLOQ -avaimen uudella. Tarvittaessa Keravan Lukko sarjoittaa lukon uudestaan. Kulut kadonneen avaimen korvaamisesta ja lukon uudelleensarjoituksesta kuuluvat vuokralaiselle.

Tarvitsen lisäavaimen, mihin olen yhteydessä?

Ilmoitathan uusien avainten tilaamisesta Nikkarinkruunun asiakaspalveluun. Välitämme tiedon Keravan Lukkoon. Ota sen jälkeen itse yhteys Keravan Lukkoon (Seunalantie 14). Kustannus lisäavaimesta kuuluu vuokralaiselle ja pois muuttaessa teetetyt lisäavaimetkin tulee palauttaa.

Kierrätys

Noudata jätepisteen kierrätysohjeita ja lajittele jätteen niille kuuluviin astioihin. Mitään jätteitä (roskapusseja, irtaimistoa tms.) ei saa jättää jäteastioiden ulkopuolelle.

Miten hävitän vanhat huonekalut?

Kierrätyskeskukset vastaanottavat käyttökelpoisia ja ehjiä huonekaluja. Huonekaluja ei saa jättää kiinteistön jätepisteelle, vaan ne tulee jokaisen itse toimittaa kaatopaikalle tai kierrätykseen omalla kustannuksella.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Miten irtisanon vuokrasopimukseni?

Asunto tulee aina irtisanoa kirjallisesti. Irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi (eli vuokranmaksukausi). Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen tehdään. Esimerkiksi jos irtisanomispäivä on 5.2.2024, vuokrasopimus ja vuokravastuu päättyvät 31.03.2024.

Kun irtisanominen on käsitelty, saat vahvistuskirjeen sekä ohjeita poismuuttoa varten. 

Avaimet palautetaan sopimuksen päättymispäivää seuraavana arkipäivänä klo 12:00 mennessä Keravan Lukkoon (Seunalantie 14).