Vuokralla asuminen on viime vuosina nostanut suosiotaan. Oma tupa ei ole enää läheskään kaikkien haaveissa. Helsingin Sanomien (HS 6.3.2022) artikkelissa todetaan, että Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 lopussa kaikista asuntokunnista vuokralla asui 34 prosenttia, joka on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin kymmenen vuotta aikaisemmin.
Suomalaiset ovat perinteisesti arvostaneet omistamista. Vanhemmille ikäluokille omistaminen oli hyve ja säästämällä hankittiin omistusasunto. Ajateltiin, että asunnon omistaminen loi varmuutta ja turvallisuutta. Ajat ovat muuttuneet ja vuokraaminen on monelle luonteva vaihtoehto; niin myös monessa muussa asiassa. Enää ei haluta eikä tarvitse omistaa kaikkea itse.
Vuokralla asumisessa on monia hyviä puolia ja etuja. Niitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi. Monille iso plussa vuokralla asumisessa on huolettomuus. Se tuo myös joustoa eri elämäntilanteissa. Vuokralla ei tarvitse kantaa huolta nousevista koroista eikä korjauksista. Vuokralla asuminen aiemmin oli usein väliaikaista, mutta nykyään se on monelle varteenotettava vaihtoehto pidempäänkin. Tähän osaltaan voi vaikuttaa se, että vuokra-asuntojen laatu ja palvelut ovat parantuneet. Lisäksi vuokra-asuntojen tarjonta ja vaihtoehdot ovat lisääntyneet.
’Vuokralla asuminen on yleistynyt eniten alle 40-vuotiaiden asuntokunnissa, joista vuokralla asuu kolme viidestä. Nuorten lisäksi myös eläkeläiset asuvat vuokralla yhä useammin. Vuokra-asumisen osuus on kasvanut myös 40–74-vuotiaiden asuntokuntien keskuudessa.’ (HS 6.3.22)
Suomi tuntuu hiljalleen seuraavan Keski-Eurooppaa, jossa vuokralla asuminen on ollut jo pidempään paljon yleisempää ja hyväksyttävämpää.
Voit lukea lisää Helsingin Sanomien artikkelista ”Ikuisesti vuokralla (HS-tilaajille):