Usein kysyttyä

Miten haen asuntoa? Kuinka pitkään asuntohakemus on voimassa?

Täytä sähköinen hakemus Nikkarinkruunun sivuilla tai toimita paperinen hakemus asiakaspalveluumme.

Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta. Voit uusia, poistaa tai tehdä pieniä muutoksia hakemukseen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Hakemus tulee täyttää huolellisesti ja siinä tulee mainita kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Mikäli tiedoissa tapahtuu muutoksia, tulee hakemus päivittää ajan tasalle. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä paremmin voimme tarjota teille tarpeisiinne sopivaa asuntoa. Huomioithan, että emme tarjoa asuntoja muista kuin hakemistasi kohteista.

Puhelinsoitot ja käynnit eivät nopeuta asunnon saantia. Palvelemme kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti, huomioimme asiakasvalintoja tehdessämme myös ne asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa meihin yhteyttä.

Kuinka nopeasti voin saada asunnon? Monesko olen jonossa?

Yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa.  Asunnon saanti riippuu siitä, millaista asuntotyyppiä haet ja mistä päin kaupunkia. Keskustasta vapautuu asuntoja harvoin, myös pienet asunnot ovat kysytyimpiä. Asunnon saantiin vaikuttaa ensisijaisesti asunnontarpeesi. Jonotusnumeroita ei ole. Hakijan asunnontarve ja toiveet määrittävät kiireellisyyden.

Nikkarinkruunu ei pidä vapaana olevia asuntoja tyhjänä odottamassa vuokralaisia. Asunnot vuokrataan välittömästi niiden vapauduttua. Jos kaikkia asuntoja ei saada vuokrattua heti edellisen ilmoitettua muuttoaikeistaan, vapaista asunnoista ilmoitetaan Nikkarinkruunun internetsivuilla.

Miten maksuhäiriö vaikuttaa asunnon saantiin?

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Merkinnät ja maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa vakuuden määrään ja sopimuksen ehtoihin, mutta eivät ole este asunnon saannille. Mikäli sinulla on vuokravelkaa Kiinteistö Oy Nikkarinkruunulle, emme voi tarjota sinulle asuntoa ennen kuin velka on maksettu kokonaisuudessaan.

Mikä on asuntotarjous?

Kun sinulle löytyy sopiva asunto, teemme suullisen asuntotarjouksen. Sinulla on muutama päivä aikaa sopia näyttö asuntoon ja vastata tarjoukseen. Tämän jälkeen saat kirjallisen asuntotarjouksen, josta löydät mm. asunnon ja vakuusmaksun tiedot. Ilmoitathan mikäli tarjottu asunto ei ole sinulle sopiva.

Paljonko on vakuus?

Vakuus on yhden-kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa, mikäli se maksetaan rahana. Kelan myöntämä maksusitoumus vakuuteen on aina kahden- kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.

Koska vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa?

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa heti kun vakuus on maksettu tai olet saanut Kelalta maksusitoumuksen. Varaa aika vuokrasopimuksen allekirjoittamista varten numerosta 020 331 311. Paikalla pitää olla sopimuksen osapuolet (he keiden nimiin vuokrasopimus tulee). Jos toinen osapuolista ei pääse paikalle, voi hän valtuuttaa toisen allekirjoittamaan vuokrasopimuksen puolestaan (oltava kirjallinen valtakirja).

Koska saan avaimet?

Uuden asuntosi avaimen saat hakea Keravan Lukosta vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä klo 12.00 jälkeen. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi vuokrasopimuksen ja henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Keravan Lukko
Seunalantie 14
04200 Kerava
09 294 1919
http://www.keravanlukko.fi/

Mitä liitteitä tarvitaan hakemukseen?

1. Verotustodistus, erittelyosa – verotuspäätös

 • viimeisimmän esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosa kaikilta hakemuksessa olevilta yli 18-vuotiailta

2. Selvitys kuukausituloista

 • ei tuloja: päätös toimeentulotuesta
 • työtön: KELA:lta tai liitosta todistus päivärahan määrästä (päätös tai viimeinen maksulappu)
 • työssäkäyvä: palkkatodistus
 • paikkakunnalle muuttava: todistus tulevalta työnantajalta työn alkamisesta ja palkasta
 • eläkeläinen: viimeiset päätökset kaikista maksettavista eläkkeistä
 • opiskelija: kaikilta hakemuksessa olevilta yli 18-v. opiskelutodistus, josta ilmenee arvioitu valmistumisaika
 • liikkeen- tai ammatinharjoittaja: viimeisin tilinpäätös ja yrittäjän tuloselvityslomake
  äitiyslomalla, hoitovapaalla, opinto- tai
 • virkavapaalla oleva: selvitys tuloista ennen työstä pois jäämistä
 • armeijassa oleva: palvelustodistus

3. Todistus tuloista tehtävistä vähennyksistä

 • valtion takaamien opintolainojen määrästä
 • maksettavasta lapsen elatusavusta

4. Varallisuus, jos joku muuttajista omistaa kokonaan tai osaksi asunnon tai kiinteistön tai muuta varallisuutta

 • myyntitodistus omaisuuden todennäköisestä luovutushinnasta
  myyntiarvion voi pyytää isännöitsijältä, kiinteistövälittäjältä tai rakennustarkastajalta
  kopio luovutuskirjasta, jos kiinteistö, asunto tai muu omaisuus on luovutettu
  velanantajien todistukset ko. omaisuuteen kohdistuvista veloista

5. Muut mahdolliset liitteet

 • raskaustodistus
 • avioeropäätös/todistus eron vireillä olosta
 • irtisanominen/häätöpäätös/määräaikainen vuokrasopimus
 • terveystarkastajan lausunto/purkupäätös
 • lääkärintodistus, jos terveydellisillä olosuhteilla vaikutus asunnon tarpeeseen

 

Liitteet on toimitettava viimeistään kun vuokrasopimus allekirjoitetaan

Mitä voin tehdä, etten vaan unohda vuokran maksuani?

En muista maksaa vuokraani itse enkä halua, että minut häädetään. Nyt vuokrani ovat kunnossa, mutta miten estän unohtelun tulevaisuudessa?

Ota yhteyttä asumisneuvojaan, jos alla mainittu esimerkki ei ole tuttu tai käytössä: Voit ottaa käyttöön esimerkiksi suoramaksun. E-lasku on helppo tapa maksaa laskut. Saat e-laskun suoraan verkkopankkiisi ja maksat sen sieltä parilla klikkauksella. Jos asetat e-laskun automaattiseen maksuun, vuokra veloitetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Suoramaksu sopii maksajalle, jolla ei ole käytössään verkkopankkia. Saat laskun tiedot etukäteen ja lasku maksetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Voit tehdä suoramaksusopimuksen omassa pankissa

Voiko joku toinen henkilö maksaa minun vuokrani?

Voiko toinen henkilö maksaa vuokrani? Miten hän voi maksaa, jos minulla ei ole antaa hänelle laskua?

Voi tehdä. Anna toiselle maksajalle maksun saajan eli vuokranantajan nimi, tilinumero, maksajan tiedot (si-nun nimesi ja osoitteesi), viitenumero sekä summa. Jos viitettä ei ole, maksajan (vuokralaisen) tiedot ovat entistä tärkeämmät, jotta me Nikkarinkruunuilla osaamme kohdistaa suorituksen sinun laskuusi